Selamat Datang!

Jumlah Orang Datang

Thursday 24 March 2011

Tazkirah Episode 2 : Peranan Penghuni Syurga Dunia


2. Isteri/Ibu

Individu kedua dalam perlaksanaan pakej kebahagiaan keluarga ialah isteri. Jika suami sebagai leader (ketua) maka isteri pula sebagai manager (pengurus). Isteri mestilah memastikan rumah tangga dan keluarga menuju arah yang telah ditetapkan oleh suami. Tanggungjawab isteri adalah dengan meletakkan ketaatan yang bulat kepada suami. Bukan itu sahaja, bahkan ketaatan anak-anak akan diserahkan juga kepada suaminya.

Jika suami takutkan ALLAH dalam memimpin isteri, dan isteri itu pula taatkan suami yang takutkan ALLAH itu, maka gabungan ketaan inilah yang akan memberikan satu jana kuasa yang luar biasa tenaganya dalam pemantapan iman, syariat dan akhlak dalam keluarga. Sebab itu syariat menetapkan ketaatan isteri kepada suaminya mendahului ketaatannya kepada ibu bapanya sendiri. Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud :
"Jika dibolehkan seorang menyembah orang lain, nescaya aku suruh isteri menyembah suaminya."
(Riwayat Ahmad)
Syariat juga meminta Isteri agar selalu menerangkan kehebatan dan kebaikan ayah kepada anak-anaknya. Untuk itu isteri terlebih dahulu mestilah merasai kehebatan dan kebaikan suaminya. Mana mungkin anak-anak akan menerima anjurannya ibunya jika ibu itu sendiri tidak akur kepada kebaikan suaminya (ayah kepada anak-anaknya)?

Hakikat inilah yang sering diungkapkan oleh ahli hikamh bahawa hadiah terbaik seorang ibu kepada anaknya ialah mengasihi bapa mereka (suaminya). Dan begitulah sebaliknya, hadiah terbaik seorang bapa kepada anaknya ialah mengasihi ibu mereka (isterinya).

BERSAMBUNG....

 p/s : Dipetik daripada majalah SOLUSI isu ke 29...m/s 18
~PAHROL MOHAMMAD JUOI

GAME ANTARA BLOGGER : 2


Kalau nak join klik sini
*sampai kol 11.30 pagi je*

GENG SEMPUTTERHEBAT.COM


Nama Kumpulan :: GENG SEMPUTTERHEBAT.COM


KETUA GENG NI :: nadiem sharmz -------> 1.http://nadiemsharmz.blogspot.comkitorang memag semput main game nih......hahahahha......n slamat berkenalan!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...