Selamat Datang!

Jumlah Orang Datang

Thursday, 27 December 2012

An Unexpected Journey: Masih Tengok Movie?

Hai, tiga hari lagi nak final, kita pergi tengok movie.. Orang lain tengah best2 study, kita pula tengah seronok2 tengok movie.. Dahlah minggu ni minggu study.. Tapi study kita 10 minit, buat benda lain berjam-jam.. Huhuhu

Mula2, bila family ajak, kita xnak ikut.. Sebab xberminat pun nak tengok cerita tu.. Xsuka cerita lawan2 ni.. Yela, wanita yang suka cerita jiwang, manalah nak suka cerita perang2.. Hehe.. Tapi, bila di tanya banyak kali, betul xnak ikut? Betul xnak tengok? Mula2 jawapan sama je: xnak.. Last2, ikut juga.. Hohoho.. Tutup buku Economics, siap2 and pergi dengan family tengok movie

*The Hobbit An Unexpected Journey*

Bila orang yang xminat cerita Lord of the Ring tengok cerita The Hobbit.. Huhu.. Serious, berjuta-juta kali tengok LOTR, memang xpernah faham.. So, macam mana nak minat? Tiba2 tengok cerita The Hobbit, memang dah xtahu apa2.. Ending cerita ni, lagilah xfaham.. Tapi mama kata, trilogy gak macam LOTR.. Ok, kalau nak faham, memang kena tengok semualah kan? Lepas tu tengok balik LOTR.. Mana tahu, lepas ni boleh faham pula..

For me, cerita ni biasa2 jela.. Nak kata xbest, bestlah juga.. Nak kata boring, xdela boring sangat.. Cumanya, cerita dia sampai 3 jam.. Penat menunggu, tiba2 ending dia macam tu je?? Huhu.. Kalau tahu macam tu, dah lama tidur.. Haha.. Yela, kita tunggu sampai dia nak berlawan, tapi tiba2 xlawan pun sebab ceritanya bersambung..

But my family macam enjoying the movie.. Diaorang minat.. Oklah.. Suka cerita aksi2, lawan2, perang2.. But not me.. Tapi, dapat menrelease tension daripada study, best jugakan.. Tension ke study?? Rasanya study sekejap je.. Ni pun sempat lagi nak update blog.. Sepatutnya study.. Huhu.. Xtulis sekarang nanti idea hilang..

Oh, satu pengajaran yang boleh saya dapat.. Part yang best bila ada kerjasama antara pasukan.. Bak kata si Wonderpets, apa yang penting?

"kerjasama"

And cerita ni memang banyaklah kerjasamanya.. Persahabatan pun kuat.. Bila sorang dalam bahaya, yang lain mesti membantu.. Ukhuwah yang macam nilah best.. Boleh dipratikkan in our real life.. Susah senang besama..

Ok2.. Dah, cukup sampai sini dulu. Nak study.. Huhuhu..
Tata..

Wednesday, 26 December 2012

It's My First Experience

Pengakuan: For almost two years saya ada lesen P, today, it is my first time bawa kereta sorang2 without ada abang or angah dalam kereta tu

Serious! xtipu! Dapat lesen P April 2011, dan dah nak masuk 2013, which means dah nak 2 tahun dah saya punya lesen tu, it's my first experience bawa kereta sorang2.. Huu, orang lain dah bawak kereta sampai ke Melaka, KL.. Kita, kedai belakang rumah je mampu nak bawak sorang2.. Hohoho..

Naik kereta saga je pun.. And kereta tu manual, ok, manual.. Kat rumah tu ada satu je kereta auto, tu pun Naza yang sangat besar.. Kereta yang muat 7-8 orang tu.. Kereta saga tu drive pun terkial-kial, nak bawa kereta besar pula.. Memang xberanilah :-P


Sebenarnya family suruh berlatih.. Dah lama dah diaorang suruh berlatih.. Cuma kita je yang liat xnak bawa kereta.. Sebabnya? Entahlah.. Takut? Mungkin juga.. Tapi terus-terang, saya ni memang suka drive kereta.. Bila tengok orang lain drive nampak macam senang.. Sebab tu saya suka bawa kereta.. Tapi, bila kita yang drive sendiri.. Nak kata takut, xjuga.. Berdebar-debar pun xde.. Mungkin alasan dia sebab malas kot.. Ataupun, memang takut pun sebenarnya (cakap berbelit-belit pula) haha..

Ok2, memang takut pun sebenarnya.. Takut dekat bukit.. My enemy masa kat jalan raya ialah bukit! I'd experience kat bukit ni.. Hampir2 terlanggar kereta belakang sebab kereta asyik ke belakang je bila kat bukit ni.. So, papa terpaksa jadi driver pula.. That's why xberani nak bawa kereta..

But today, nak trylah menghadapi ketakutan tu.. Hihi.. Tapi sebenarnya cari jalan yang xbanyak bukit or xberbukit.. Papa kata, kereta kena selalu practice, baru pandai.. Kata mak saudara, jangan takut bawa kereta, try je bawa.. Kata mama, practice bawa kereta, nanti dah senang boleh pergi mana2 tanpa suruh orang lain bawakan.. Kata saya, memanglah nak pracice kereta, tapi selalu bertangguh.. Bila papa tanya bila nak practice bawa kereta, kita jawab bila cuti panjang.. Pastu, bila dah cuti panjang, xpernah ajak papa nak practice.. Bila dah nak habis cuti, barulah nak practice.. Hah, masa tu, memanglah xsempat.. Huhu

Well, kata orang, practice makes perfect.. So, jom berlatih kereta.. Jangan takut2.. Rugilah bayar mahal2 nak belajar kereta, nak ambil test kereta, nak dapatkan lesen P, pastu xreti bawa kereta.. Huhu.. Selama ni pergi kedai, abang yang bawa, this time, let me drive the car!

Ceh, semangat membara betul :-D

Monday, 24 December 2012

Happy Studying



Uwaaa.... Hanya dengan melihat gambar pun, dah boleh tahu..

Buat mereka yang ada exam tu, all the best :-D

Moga seronok study!

*After exam kita cuti.. Hohohohohoh*


Friday, 21 December 2012

20 12 2012

20/12/2012

Eh, ni bukan tarikh semalam ke?

Yup, tarikh semalam.. Sebenarnya nak tulis post ni semalam.. Tapi terlupa pula.. Kenapa?? Sebab leka sangat tengok Cerita Korea.. Huhuhhu.. Terukkan? Dah nak final exam pun still dengan cerita korea dia.. Xpe2.. This is the last cerita yang akan I tengok before revision period and final exam.. Pray for me :-D

20 Disember 2012.. Well, last tarikh yang cantik kot.. Start dari 01/01/01, 20/01/2001 sampailah 12/12/12, 20/12/2012.. 13/13/13, 20/13/2013 memang takkan wujudlah kan.. Mana ada bulan 13.. Maybe next year tarikh yang cantik 1/3/13.. Cantiklah juga tukan.. Hehe..

So, apa yang istimewanya tarikh ni? Kahwin? Nikah? Haha.. Buat yang nikah tu, selamat pengantin baru.. Semoga ALLAH berkati kalian berdua.. Lagi best kalau nikah time 20:12 atau 8:12 pm.. Bukan setakat cantik je.. Malam Jumaat lagi.. Mesti lagi bestkan??

Kalau saya, apa pula yang saya buat? As  mention earlier, saya tengok cerita Korea.. Cerita apa? Lie to Me.. Tahu2, cerita ni dah lama, ramai yang dah khatam.. Tapi saya baru nak tengok.. Slow betul.. Hehe.. Apa2 pun, tadi baru habis.. And lepas ni nak kena study sebab esok ada first paper for my final exam.. Study Circle.. Hah?? Study Circle?? Subject apa tu? Study Circle ni macam Halaqah.. Macam usrah.. Pelikkan Halaqah pun ada exam?? Tapi, nak buat macam mana, UIA kan? Hehe


Apa lagi yang special tarikh ni?? Jeng.. Jeng.. Jeng.. It's my blog birthday.. Yay! Yup, yesterday, genap sudah blog saya tiga tahun.. Haha..


Kenapa 1 day? dah terupdate harini.. Teradalah 1 day tu.. Hihihi.. Happy birthday for my blog.. Semoga lebih aktif dan lebih rajin mengupdate blog.. Idea sentiasa ada tapi kemalasan pun tetap ada juga.. Nak cerita pasal degree and CFS pun xtercerita lagi.. Ni, rakan2 dah dapat offer letter bagai, banyak soalan yang ditanya.. Hehe.. Tanya je, selagi mampu jawab, insyaALLAH saya akan jawab..

Oleh itu, tahniah buat rakan2 saya yang dah graduate daripada CFS... Dah masuk degree nanti, banyak cabarannya.. Takkan sama dah dengan CFS... So, see you soon.. Jumpa korang bulan Februari nanti.. Xsabar nak jumpa korang.. Hehe.. Especially Homies D-1-3, and roommates C31 :-D

Tuesday, 11 December 2012

Wednesday, 5 December 2012

Tunggu Cuti Blog Updated

Assalamualaikum semua!!! Apa khabar?? Sihat?? Alhamdulillah

Lama dah rasanya xberbloggingkan?? Nak cerita itu ini pun dah tak tercerita.. Hah, sekarang dah sesibuk sangat.. xboleh nak buat apa2 dah.. Ni pun kena curi masa sikitlah kan nak mengupdate blog :-P


Hahaha.. Study, study, dan study... Final exam dah dekat.. What?! Yeah.. Rasa macam sekejap jekan.. Tiba2 je Final exam.. Huhu..

Next week, kena hantar assigment, pastu ada test lagi.. Pastu ada quiz.. and everything is next week.. And then ada lagi 1 week.. Lepas tu, study week or should I say study days?? 4 hari je revision period tu.. Start exam 28 but my paper start 30.. Oh, yeah, it's on Sunday.. Spoilkan?? Huhu

So, it's a busy weeks for me... Assignment pun xsiap2 lagi.. Sebenarnya nak taip untuk assignment tapi tertaip untuk blog pula... Hohoho.. Ah, lepas taip ni, kita siapkan assignment pula.. Go! Go! Power rangers! Eh, silap.. Go! Go! Aiisyah!

Setakat ni jelah dulu.. Ada masa update lagi... Oh, start cuti 13 January 2013 and habis paper exam 12 January 2013..

All the best buak kakak2, abang2, rakan2, and adik2.. Semoga berjaya!
:-D

Sunday, 18 November 2012

Design: New Header

Ceh, malam tadi pukul 12 sempat lagi nak buat header baru :-P

Yang lama:


Yang baru:


Hehe.. Lepas ni nak tukar background pula :-P

Thursday, 15 November 2012

Another Year. 1434


Satu Muharram detik permulaan

Permulaan tahun Islam Hijrah

Perpindahan Nabi dan umat Islam

Dari kota Mekah ke kota Madinah

Atas keyakinan dan Iman yang teguh

Kaum Muhajirin dan Ansar bersatu

Rela berkorban harta dan nyawa

Demi menegakkan Islam tercinta

Hijrah itu perjuangan

Hijrah itu pengorbanan

Hijrah membentuk perpaduan

Oleh itu, mari semua

Kita sambut maal Hijrah

Tingkatkan semangat

Dan tegakkan syiar Islam

Untuk sepanjang zaman..

Wah~ Aiisyah pagi2 lagi dah menyanyi.. Semangat Maal Hijrah betul :-D Well, another year dah berlalu.. Sudah masuk 1434 Hijrah.. Hijrah pada zaman Rasulullah bererti perpindahan Nabi dan para sahabat ke Madinah.. Pada zaman sekarang? Takkanlah perpindahan kita dari Malaysia ke South Korea? Oh, tidak2.. Zaman sekarang, maksud yang sesuai berubah daripada jahat kepada baik.. Berubah daripada baik kepada yang lebih baik..

Kawan-kawan, marilah sama-sama kita menghayati sirah Nabi yang berpindah ke Madinah.. Macam mana dugaan dan ujian yang terpaksa ditempuhi.. Berkat kesabaran, Nabi berjaya sampai ke Madinah dan menjadikan Madinah sebagai Negara Agama Islam yang pertama.. Kemudian, Nabi berjaya menakluki Mekah pada peristiwa pembukaan Mekah..

Hebatkan Nabi? Kita? Diuji sedikit pun dah mengeluh.. Diuji sedikit pun dah marah2.. Why not, kita tanamkan azam dan niatkan dalam diri kita untuk memjadi manusia yang sentiasa bersabar, bersyukur, mengingati ALLAH.. Kesimpulannya, biarlah diri kita memiliki sifat2 mahmudah (baik), InsyaALLAH

Ayuh semua, kita berusaha menjadi umat yang terbaik.. Bukankah umat Rasulullah itu sebaik-baik umat?

ALLAH berfirman dalam Surah Al-Imraan ayat 3:


Kamu (wahai umat Muhammad) adalah sebaik-baik umat yang dilahirkan bagi (faedah) umat manusia, (kerana) kamu menyuruh berbuat segala perkara yang baik dan melarang daripada segala perkara yang salah (buruk dan keji), serta kamu pula beriman kepada Allah (dengan sebenar-benar iman). Dan kalaulah Ahli Kitab (Yahudi dan Nasrani) itu beriman (sebagaimana yang semestinya), tentulah (iman) itu menjadi baik bagi mereka. (Tetapi) di antara mereka ada yang beriman dan kebanyakan mereka: orang-orang yang fasik.(3:110)

Jom berubah fi sabilillah

Jom berubah ke jalan ALLAH

Jom berubah lillahi ta'ala

Jom berubah kerana ALLAH

Salam Maal Hijrah

Thursday, 8 November 2012

Wednesday, 31 October 2012

Serious, Taekwondo

Assalamualaikum rakan2, kawan2, sahabat2, adik2, abang2, kakak2 and semualah.. Hee~

Sebenarnya dah rindu nak menaip keyboard ni.. Selalu juga tekan keyboard ni.. Tapi taip untuk buat assignment, bertwitter, dan berfacebooking jela.. Blogging dah lama xbuatkan? Jadi, meh sini saya taip panjang-panjang for my blog ni? Panjang ke? Entah, we'll wait and see ;-P


Hah, tau tak ni apa? Ini namanya high jump kick.. orang yang tengah melompat and tendang tula..

Wah! Aiisyah dah masuk taekwondo ke?

Yup.. And last Monday (29th October 2012) was my first training kat UIA ni

Sebenarnya, before ni, dah pernah masuk taekwondo dah.. Masa tu darjah 4.. Pastu, darjah 6 berhenti atas sebab2 yang tertentu..

Degree ni sambung jela.. Berhenti masa darjah 6 tu, tali pinggang merah.. So, sekarang sambung je tali pinggang merah tu.. Hehe..

Pergerakan ingat lagi ke? My mom tanya.. Of coursela xingat.. 7 tahun tinggalkan, memang xhafal apa2 pun.. Tapi semangatnya saya, buka youtube and search taekwondo.. Hohoho.. And tengok baliklah pergerakan-pergerakan dia.. Haha.. Tapi sampai sekarang pun xpernah hafal.. Haha..

Tapi, xpela.. Join ni pun sebab nak menghilangkan stress.. Yela, sibuk belajar, takkanlah 24 hours nak menghadap buku jekan.. Sometimes kenalah exercise and mengeluarkan peluh, betul tak? Serious, 2 hours of the training, I feel so relax.. Very very relax..

Tapi, adalah kesannya jugakan bila dah lama tak bertaekwondo ni.. It's my leg.. Dua-dua kaki saya sampai ke harini sakit.. Nak berjalan pun perlu kuatkan semangat sebab sangat sakit.. Huhuhu.. Yela, bila training, kena tendang banyak kali.. Macam2 jenis tendangan.. Keesokan harinya, bangun pagi tu, memang terasalah sakitnya...

Walauapapun, I'm enjoying myself with the training! Best!
Every Monday and Friday 8-10pm

Wednesday, 24 October 2012

APPRECIATION NIGHT | TA'ARUF WEEK


Appreciation Night..

Malam penghargaan buat semua committee Ta'aruf Week, 2012/2013..

Tanggal 28 September yang lalu, adalah buat dinner untuk menghargai all the committees yang dah bertungkus-lumus menjayakan minggu ta'aruf di Center for Foundation Studies, International Islamic University of Malaysia (CFS IIUM), Petaling Jaya


Masa bulan Jun yang lalu, students baru daftar.. Students yang baru habis SPM.. Dapat result UPU diaorang kat UIA.. So, adalah committees yang membantu adik2 ni pada hari2 pertama mereka di UIA.. Ta'aruf Week ni lebih kurang macam minggu orientasi jugalah.. Ta'aruf bererti berkenalan.. So, memperkenalkan adik2 baru dengan UIA..




Well, I'm the one of the committees.. Hehe.. So, I'd join this dinner.. Ya ALLAH, rindu sahabat-sahabat saya especially yang sama biro dengan saya, biro exam.. Dapat bertemu kembali, memang best! Sangat best.. Lama kot xjumpa.. Yela, kita dah kat Gombak dan ramai kawan2 saya still kat PJ.. Huhuhu.. Habis je Ta'aruf Week tu, memang dah xjumpa.. Tapi, dengan adanya malam penghargaan ni, dapat bertemu kembali.. Yay!

InsyaALLAH, kebanyakan rakan2 saya ni dah graduate from CFS.. Maybe boleh dapat jumpa kat Gombak.. Next year bulan 2.. Jumpa korang, ye!

Monday, 22 October 2012

NunffnangX ?

Sejak terbaca post pasal NuffnangX di blog jejariruncing, tiba2 rasa terminat pula nak buat.. Hohoho..


Sebenarnya masih belajar nak main2 dengan benda ni.. xfaham sangat pun.. Huhuhu.. Xtau pun apa bendanya.. Haha..

Jom follow saya kat nuffnangX ni.. Nanti saya boleh follow korang balik :-P

Sunday, 21 October 2012

Bola! Bola! Bola!


Gambar apa ni? Ye, betul.. Gambar bola.. Sekarang kita baca pasal bola pula...
Kebanyakan blog maybe dah tulis.. Tapi saya baru nak tulis sekarang.. Haha..

Malam tadi, Era Piala Malaysia.. Kelantan vs ATM


Siapa sokong Kelantan?
Siapa sokong ATM?
Saya?
Saya sokong ATM sebab kat ATM banyak duit.. Eh?
Hehe.. Taklah, tapi memang sokong ATM pun atas sebab2 yang tertentu.. Haha..
Tapi, ATM kalah pula.. Kalah 2-3 selepas extra time.. Huhuhu..

Tahniah Kelantan sebab menjuarai Piala Malaysia..
Tahniah juga ATM sebab naib juara Piala Malaysia..
Malaysia is Malaysia
1 Malaysia
Kita sokong semua!

Nanti Piala AFF Suzuki pun nak kena sokong korang gak kan? :-P
Hehe.. Go! Go! Malaysia!

Oh, dalam sedih2 ATM kalah pun.. Kita ada bola EPL juga.. Malam tadikan MU lawan Stoke City..
Me penyokong MU.
Oh, MU menang 4-2.. Suka2!

And lastly, tahniah Dato' Lee Chong Wei dan Koo Kien Kiat/Tan Boon Heong sebab berjaya sampai ke final Denmark Open.. All the best
Dan..
Happy Birthday Dato' Lee Chong Wei yang ke-30 :-D

Friday, 19 October 2012

Selesai Satu Tugas for My Blog

Ceh, blog pun nak ada tugas ke? Eh, of coursela.. And tugas itu sangat2 penting.. Sure ramai yang tertanya-tanya, apa yang penting sangat untuk tugas dekat blog ni? Updating? Of course! Update itu sangat penting untuk smeone yang ada blog..

But this isn not updating... This is, kunjungi blog2 yang datang blog ni... Yes! Sorry banyak2.. Mohon ampun, mohon maaf.. Ada yang sebulan lebih, baru dapat balas kunjungan.. Lebih-lebih lagi yang join segmen terjah menerjah.. Huhuhhu.. Sekarang baru boleh balas kunjungan yang komen on your blog.. Maaf sekali lagi ye :-P

Fuh, finally, from 10+ comments yang ada kat blog ni, dapat publish satu per satu and dapat mengomen balik blog korang tu.. Hehe.. Harap korang fahamlah, ye.. Student kan? Especially first year student.. Semangat belajar and kurang berblogging.. hehe.. Hari ni dapat mengupdate, berblogwalking, membalas kunjungan pun, sebab dah cuti! ye, cuti! And it is mid-sem holiday... One week holiday.. So, maybe boleh update banyak2 entry.. Kenapa maybe? Sebab tengok pada masa and tahap kerajinan kita nak mengupdate blog.. HAHAHAHA....

Ok2.. Setakat ini sahajalah about my blog.. Next entry, InsyaALLAH, about my life pula.. Apa yang saya buat sepanjang my life as a Degree student.. And it has been more than 1 month saya bergelar Degree student tapi xpernah cerita apa2 pun.. Tunggu~


Sunday, 7 October 2012

Assignments, Quizzes, dan Exams

Orang kata, bila dah jadi student ni, kita akan bersahabat baik dengan assignments, quizzes, dan exams... Huhuhu.. Ya, saya mengakuinya.. Sekarang semua busy dengan assignments.. Discussion sana, discussion sini.. Sampai malam pun ada... And then, ada quizzes pula.. Kena study, study and study.. Examnya pula.. Pejam celik pejam celik, dah nak mid-sem exam dah.. Serious saya cakap, rasa macam baru je daftar, tiba2, dah nak exam next week and next two weeks.. Huhuuhu... So, masa saya sekarang ni banyak menghabiskan masa dengan bukulah.. And sangat2 merajinkan diri ke library untuk study.. Nasib baik dekat dengan bilik library tu.. Hehe.. So, rajinlah sikit.. Tapi, online tu selalu jugalah sebenarnya.. Dan tension belajar, dah penat membaca.. Onlinelah jawapannya.. Huhu.. Lebih2 lagi sem ni banyak subjek membaca (student economics macam saya ni xsuka subjek membaca) Mengira lagi best, xmengantuk.. Hehe..

Oklah, sampai sini jelah dulu.. Lagi 2 minggu saya cuti mid-sem.. Nanti kita jumpa lagi, ye :-P



roseskalerful says:
kawan2 cfs dah nak final exam. kawan2 degree dah nak mid-sem.. all the best!

Sunday, 30 September 2012

Segmen Review Blog By Superkitty

Kalau nak join, rajin2 klik gambar di atas :-)

Kena review blog Nana.. Bagi saya, Blog Nana sanggggggggaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaattttttttttttttttt comel.. Hehe :-P serious, warna yang lembut and sesuai macam gadis seperti Nana... Lawa.. Saya suka! Saya suka! :-D

Blog superkitty yang suka starwberi ni memang comel.. hehe

Saturday, 29 September 2012

Bila Kelas Hari Sabtu

Siapa suka kelas hari Sabtu? Kelas hari Sabtu bermakna xboleh balik hari Khamis atau Jumaat.. Lebih2 lagi kalau kelas hari Sabtu tu pukul 8 pagi.. Huhuhu.. Macam saya.. Harini dah start kelas hari Sabtu.. Kelas apa? Kelas Halaqah yang subjeknya memang wajib diambil.. Uwaaaa.. Hhuhuhu.. Nak buat macam mana? Lepas kelaslah boleh balik walaupun hanya untuk satu mlam..



*dahlah hari Jumaat xde kelas.. Sepatutnya boleh balik hari Khamis tu...

roseskalerful says:
Currently at Hotel Sunway Lagoon.. And maaf still xdapat nak blogwalking.. huhuhuhu

Sunday, 23 September 2012

Maaf~ Tak Dapat Blog Walking


Sudah 3 minggu saya di UIA ni..
Esok ada quiz account, and esok kena hantar assignment Economics..
Lepas ni nak kena study and siapkan assignment.. Hehe..
Oh, saya xdapat nak berblog walking bila ada kat UIA ni..
Bukan sebab xdapat nak online.. Yela, boleh dikatakan hari2 saya online sejak ada broadband ni..
Tapi, yela, online pun sekejap je.. Mana boleh lama2.. Nanti xbuat kerja lain pula.. Huhu Sebab tu xdapat nak balas kunjungan mereka2 yang datang blog ni.. Xdapat nak balas komen2 yang mengomen kat blog ni.. Dan skarang, saya ada banyak comment awaiting moderation..
Nanti bila saya nak berblog walking baru saya publish komen korang ye.. Lepas publish boleh terus singgah blog korang.. Hehe

"I'm Sorry!"

Thursday, 20 September 2012

Blog Berupdate

Atas jasa baik seorang abang, sekarang saya boleh kerap berblogging.. Itu pun kalau xsibuk dan yang paling penting RAJIN.. Hehehe.. Kenapa? Sebab sekarang abang saya sedang cuti and saya pinjam laptop + broadband.. Haha.. So, kena rajin2 lah berblogging :-P Tapi xlama lagi assignment sana sini, quiz hari2, so, xdapat nak berblogging jugalahkan.. Tapi xpe, ada masa, saya akan update!


roseskalerful:
Dashboard dah baru? Best ke tak? Huhuhu

Sunday, 16 September 2012

Terima Kasih MALAYSIA

Hah, entry saya yg lepas, belajar2, entry tu, sangat "panjang" kan? Ok, disebabkan sangat "panjang" entry Terima kasih MALAYSIA ni, saya tulis lagi panjang.. Hahaha..


Sebab sekarang dah jarang dapat update and xdapat nak tulis entry panjang2... Now, I am officially an IIUM student :-D

Start daftar 4 September 2012.. Ta'aruf week (minggu orientasi) selama seminggu (sampai 9 September 2012).. Habis je ta'aruf, 10 September tu, terus je start kelas.. So, memang sibuk memanjang je...


Nak bandingkan Ta'aruf week time asasi dengan degree, pada saya degree lagi best
Kenapa?
Xtahulah macam mana nak cakap.. Walaupun lebih penat, lebih pack.. Kena keluar bilik seawal jam 5.30 pagi lepas tu masuk bilik pukul 11.30 malam.. Sangat letih.. Xmacam time asasi.. Ada je masa free... Sempat nak tidur lagi tengahari.. Hahaha...

Bagi saya, part yang paling best ta'aruf week ni, time bai'ah ceremony (oath) dengan cultural night dia.. Itu yang paling best! Students baru semua semangat nyanyi lagu IIUM Song

Let's lead the way!



Lepas tu, cultural night pula.. Memang bestla.. Students lama promote club2 culture yang ada.. Contohnya macam Gamelan, Angklung, Theater, Dikir Barat, dan banyak lagi.. So, memang bestlah.. Langsung tak mengantuk (time orientasikan selalu mengantuk :-P)...

Ok, setakat ni dululah.. Nanti ada msa lagi saya update.. Time cuti panjang ke.. Kadang2 balik hujung minggu cuti sabtu ahad pun xsempat nak updatekan? So, we'll wait for the long holiday.. Hehe..

Ni pun sempat nak update.. Cuti2 Malaysia.. Selamat hari Malaysia semua.. Sebab 16 September tahun ni jatuh pada hari Ahad, so kita berkesempatan untuk cuti pada hari Isnin.. That's why dapat nak update blog walaupun sebentar

roseskalerful says:

Happy Malaysia's day!

Thursday, 13 September 2012

Belajar2

My life as a student.. Yup, busy! hehe

p/s: sebab dah lama xupdate blog, harini ambil masa sekejap tulis blog.. 11.30 nanti ada kelas.. InsyaAllah esok balik rumah :-P

Monday, 3 September 2012

Sayang Ibu Sayang Ayah

Bismillahirrahmanirrahim..





amin..

Sumber gambar: Facebook

roseskalerful says:
Xstart packing lagi untuk balik UIA esok.. Dahlah keluar pukul 8 pg esok.. Huhuhu.. *kemalasan* :-(

Saturday, 1 September 2012

Bulan Kurang Entry


Finally sudah masuk pun bulan September..
September, bulan kurang entry
Kenapa?
Sebab InsyaALLAH 4 September 2012 nanti saya akan daftar sebagai student semula..
So, Jaranglah dapat online selalu macam masa cuti..
Yela, mesti sibuk nak study dgn assignments, quiz dan macam2 lagi..
Lebih2 lagi internet dkt U bukannya laju macam kat rumah nikan?
So, xdapatlah nak update entry selalu..
Bukan tu je, nanti jarang on9, jarang blogwalking, dan mungkin juga jarang nak komen2 entry dkt blog2 yang saya selalu komen..
So, awal2 lagi saya nak minta maaf sebab xdapat nak update blog selalu, xdapat nak blogwalking hari2, dan xdapat nak komen blog2 korang yg komen blog saya ni

I'm Sorry!

roseskalerful says:
All the best to me, you, and everybody :-D

Friday, 31 August 2012

Merdeka! Oh, I'm Officially 20


Hee~ So, apa kaitannya merdeka dgn saya 20 ni? 20 apa sebenarnya? 20 tahun.. Hee~ Eh, tapi birthday awak bukan dah lepas ke? Bukan bulan 4 haritu ke? 6 April kan birthday awak? Harini 31 Ogos.. Tipu ye?

Hahaha.. Mana ada tipu.. Betul, harini birthday saya.. And Alhamdulillah, I'm already 20 :-P
Jangan xtahu, birthday saya 2 kali dalam setahun.. Hahaha..

6April1993=13Syawal1413
31Ogos2012=13Syawal1433

Hah! Harini kan 13 Syawal.. So, birthday sayalah.. Hehehe...
Happy 20!

Dan...
SELAMAT HARI MERDEKA MALAYSIA YANG KE-55
Alhamdulillah

roseskalerfu says:
Tarikh Hijrah pun kena ingat juga.. Jangan ingat tarikh Masihi je ;-)

Tuesday, 28 August 2012

Segmen : " Hanif Idrus Segmen Menerjah"

Join? Klik gambar

Katanya boleh tulis apa2 yang patut..

Jom join segmen ni

Segmen terjah-menerjah..

Nanti korang terjah blog saya pastu saya terjah blog korang

Join ramai2 mesti best

Dapat terjah banyak2 orang

Haha

Tarikh tutup:
30 September 2012

Tag (2):

Betul-betul, Tinggal Lagi Seminggu

Pejam-celik, pejam celik, sebenarnya, 7 hari tu berjalan dengan sangat pantas.... Tak tahu apa nak kata.. Tak tahu apa yang nak dirasa.. Sedih? Siapa yang xsedih bila kena tinggalkan rumah.. Tinggalkan family.. Huhu.. Gembira? Pun ada juga sebab dapat jumpa kawan2..Dah 4 bulan dah xjumpa.. So, next week insyaALLAH dapt jumpa... Takut? Hah, ni pun rasa gak... Nak masuk degree first year.. Huhu, baru first time ni nak degree.. Xtahu macam mana keadaannya nanti... Perasaan takut tu, sama je macam kita rasa time nak masuk asasi lepas habis SPM.. Bila dah habis sekolah, nak masuk U, rasa takut gaklah.. Tapi, Alhamdulillah, berjaya habiskan asasi selama setahun.. Dan lepas ni, nak masuk degree pula.. InsyaALLAH 4 tahun... Next week, dah start belajar balik.. 7 hari lagi... 4 September 2012 daftar kat UIA.. Huhuhu.. InsyaALLAH, saya boleh!

Monday, 27 August 2012

Moga Kau Mengerti dan Tak Secantik Husna

Ini maslahnya bila ada blog... Nak buat entry mesti malas... Kadang2, bila rajin idea xde.. Tapi, bila idea mencurah-curah, penyakit M tiba2 nak datang pula.. Yup, peyakit malaslah tu.. Sebab tu kadang2 xberupdate blog ni... Nak kata sibuk, kita ni bukannya budak sekolah yang dah start sekolah harini, bukannya pekerja yang dah mula bekerja harini, dan bukan juga pelajar U yang kelasnya start harini... Saya ni cuma penanam anggur yang hanya menunggu masa untuk anggur berbuah... Oh, mungkin itu juga sebab blog xberupdate.. Sebab nak tunggu anggur yang xberbuah-buah...

Oh, no! Apa yang Aiisyah merepek ni? Abaikan intro entry ni.. Intro? Intro ke tu? Xkisahlah... Xde kaiatan pun dengan tajuk di atas.. Melalut je lebih... Dah2, jangan buang masa... Nak tulis entry ni...

Wah! Tajuk kali ni, macam best je.. 'Moga Kau Mengerti'.. Hehe.. Dan, 'Tak Secantik Husna'.. Fuyyoh! Siapa yang xsecantik Husna tu? Hehehe...

Sebenarnya, dua-dua ni hanyalah tajuk novel je.. Novel yang saya dah berjaya habiskan beberapa hari yang lepas... Hebat tak? Dapat habiskan dua novel? Ceh, padahal malas nak taip bila satu novel tu dah habis.. Nah, ambil kau, kena tulis dua novel sekali gus sebab dua-dua dah habis baca..

Novel pertama: Moga Kau Mengerti (Lily Haslina Nasir)

Perpisahan membuatkan Adeena Adalia sengsara menanggung rindu. Semakin disish nama dan wajah Kamali dari ingatan, semakin memanggil-manggil kerinduan di jiwa. Sepuluh tahun berlalu, dia tidak pernah berputus asa menanti agar dipertemukan dengan lelaki itu.

Melayari lautan kehidupan yang sesekali bergelora mempertemukannya dengan Dr. Adib yang nyata kasihnya sebening air dari pergunungan. Dia cuba memujuk diri menerima huluran cinta itu. Namun, setiap ceruk hatinya hanya menyebut nama Kamali.

Kehadiran e-mel daripda Wani membuka jalan untuk Adeena menghubungi Kamali semula. Biarpun di persimpangan yang amat mengelirukan, hatinya memilih jejaka yang dikenali sejak di bangku sekolah. Sihir cinta yang dirasai amat luar biasa. Tetapi syurga yang dicari bersama Kamali rupa-rupanya neraka yang tiada penghujung. Cinta lelaki itu tidak mengharum di jiwa.

Abang...
Adakah aku yang khayalkan kasih sayangmu
Hingga aku tertanya-tanya siapa yang lebih luhur setia
Tapi  kau lukakan hati ini hingga kecewa
Aku derita setelah menyanjung cintamu

Adeena masih tidak berhenti berdoa, masih mengharap agar Kamali mengerti. Cinta bukan untuk dipersenda. Namun, bercahayakah hati setelah dihancurluluhkan?

p/s: Apa yang Kamali buat pada Adeena?

Novel kedua: Tak Secantik Husna (Ainul Hazrah)


Luqman Hariez disuruh memilih salah seorang daripada tujuh cucu perempuan mak tok untuk dijadikan isteri, sementelah hatinya masih kosong. Malangnya, dia cuma diberi masa seminggu untuk mengenali hati budi mereka. Semua ini dilakukan demi menghormati permintaan opah dan mak tok.

Sejak mula lagi, Hariez dapat merasakan bahawa Husna, gadis yang paling cantik dan lemah lembut, seakan-akan sudah mengisi ruang di hatinya. Pada masa yang sama, dia turut terpaut pada Tija, cucu perempuan bongsu mak tok yang bersifat keanak-anakan, namun hatinya penuh dengan kasih sayang dan keceriaan.

Bila masanya tiba, Hariez telah memilih salah seorang daripada mereka berdua. Namun pilihannya telah mendapat tentangan hebat. Bagi Hariez, itulah pilihan yang paling tepat dan dia tidak mahu berganjak lagi daripada keputusannya.

Dapatkah Hariez dan pilihannya disatukan? Mampukah perkenalan yang singkat menghidupkan suasana yang indah dalam rumah tangganya?

"Cinta datang sendiri, ia satu anugerah dan aku tak perlukan sebab untuk mencintainya. Setiap kali aku pandang wajahnya, aku tahu itulah wajah kesayanganku. Aku cuma mencari kasih sayang di situ, mencari sesuatu yang membuatkan aku rasa bahagia..." - Luqman Hariez

p/s: Siapa pilihan Luqman Hariez?

roseskalerful says:
1. Dah nak habis cuti
2. Along dah nak balik US

Friday, 24 August 2012

Gambar & Cerita Raya 2012

Entry yang ke-101 untuk tahun 2012 ni, biarlah special sikit.. Finally, saya nak cerita pasal Raya 2012.. Eh, ada ke orang nak baca? Ada ke orang nak tahu pasal kisah raya kita? Yela, kita ni bukannya artis atau retis yang smpai orang nak tahu pasal raya kita kan? Xkisahlah.. Apa2 pun, ni blog saya, and saya tetap nak tulis kat blog ni.. Kalau xde orang nak baca pun, mungkin 10 tahun akan datang, saya akan baca balikkan cerita raya 2012 saya? :-P

Sebelum merepek panjang2, kita tengok dulu gambar raya 2012.. Lepas dah habis tengok, baru kita cerita pula, ok? X ok pun kena ok gak.. Muhahahaha











Cukuplah kan 10 gambar? Buat apa nak byk2.. Yang selebihnya, biarlah jadi simpanan sahaja... Hohoho

Nak tahu cerita raya 2012 saya? Ok, tarik nafas panjang2 dulu, lepas tu, hembus perlahan-lahan.. Ok, dah? Ready? Jom baca..

Mula-mula kita kena bagitahu apa yang specialnya raya tahun ni... Kenalah bagitahu sebab every year, raya aidilfitri mesti ada, dan setiap tahun, ada special momentnya yang tersendiri.. For me, this raya sanagat2 special sebab keluarga kami cukup berkumpul 7 orang.. Mama, papa, along, angah, me, Ali, and Jah.. Sebelum ni? Tahun sebelum2 ni just raya 6 orang je.. 3 tahun berturut-turut.. Since tahun 2009-2011, along xde nak beraya bersama kami.. Sebabnya, my big bro ni, study dekat US, so, dia beraya kat US jela dengan pak arab kat sana.. Hehe.. But for this year, Alhamdulillah.. Along dapat beraya dengan kitaorang... Tahun ni along balik seminggu selepas raya.. And insyaALLAH, next year pun along dapat beraya lagi dengan kitaorang sebab tahun ni along dah tahun terakhir.. So, insyaALLAH bulan 5 next year dia habis...

Hah, istimewa tak raya 2012 saya? Istimewakan? Hehe... Tahun ni, sama je macam tiap2 tahun.. Raya first pergi kampung papa.. Lepas tu balik rumah.. Raya ke-2 balik kampung mama.. Lepas tu beraya rumah saudara-mara belah mama.. Belah papa pula, kitaorang semua dah jumpa kat kampung.. So, xdelah jalan jauh2 nak pergi rumah diaorang.. Hehe.. Sama je macam tahun2 lepas.. Tapi next year, maybe xpergi kot rumah saudara-mara yang jauh2 tu sebab ali next year tingkatan lima.. Nak SPM lah maknanya..

roseskalerful says:
Puas hati dapat cerita pasal raya 2012.. Lepas ni boleh buat entry berkaitan benda lain pula!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...