Selamat Datang!

Jumlah Orang Datang

Thursday, 24 January 2013

Degree vs Foundation

::BEWARE! Degree life is busier than Foundation life::

Seperti yang dijanjikan.. Saya nak meceritakan kehidupan saya sebagai pelajar Degrree.. Sebebnarnya, dah lama nak tulis, tapi asyik bertangguh je.. Finally, ambil keputusan nak update entry ni masa cuti.. Ni pun dah seminggu lebih cuti.. Baru nak tulis.. Oh, entry ni dah berbulan-bulan tersimpan di dalam draft.. Dan dah tiba masanya untuk dipublishkan.. Kawan2 pun lagi seminggu dah nak mendaftarkan diri sebagai Degree students.. Hehe.. Selamat berdaftar dan selamat berta'aruf weeklah semua

Well, ada beza ke Degree and Foundation? Oh, banyak. Banyak sangat. Suasana yang sungguh berbeza. Saya kata SIBUK. Saya tak kata SUSAH. Oh, mungkin sebab masih di tahun pertama.. So, masih boleh dikatakan senang.. Tapi xsure untuk 2nd year and so on.. Mungkin boleh dikatakan senang sebab apa yang kita belajar untuk first year ni, sama macam kita belajar time Foundation dulu.. So, mudahlahkan?? Account sama, Microeconomics pun sama.. Yang baru maybe subject Islamic Finance..

Apa lagi?? Ta'aruf Week?? Haha.. Gelak pula.. Time foundation best tak Ta'aruf week? Entah. Itu korang nilailah sendiri ye :-P Hmm.. Kalau time Foundation, kita banyak bergerak sana-sini.. Pergi AMF, pergi LY, and banyak lagi tempat2.. Tapi bila kat Gombak, kebanyakan masa korang dekat CAC.. Yup, Kat CAC je.. Korang xdibenarkan nak pergi mana2 pun.. Tempat korang dari pagi sehingga malam hanyalah CAC dan Masjid.. Tengah malam baru jumpa bilik.. Lepas tu ada satu hari, ada explorace.. Konon nak kena cari department2 yang ada kat Gombak.. Kita ECONS beruntunglah.. Haha.. Tu pun sesat tak tahu kat mana department :-P Oh, ni masa saya ye.. Time korang nanti, xtahulah sama ke tak.. Ta'aruf Week ni, macam biasalah, ada taklimat, ada talk.. Yang paling best ada Bai'ah Ceremony.. Part inilah yang paling semangat.. Semua orang! Semangat nyanyi lagu UIA je sebenarnya :-P Korang rasainyalah sendiri nanti.. Hehe.. Dan saya suka time Cultural Night. Sangat2 best. Again, ini time saya.. Exam.. APT? EPT? FKT? Untungnya students CFS ni, xpayah dah susah2 nak exam lagi.. Kita dah buat time CFS, so, buat apa nak buat lagi?? Jangan buang masa.. Exam2 ini hanya students direct intake sahaja.. Ataupun buat mereka2 yang xambil exam2 ni semua :-D

Suasana Degree?? Oh, sangat2 berbeza. Nasihat saya buat rakan2, learn to speak English. Practice to speak English. International Students, sangat ramai. Kalau ditakdirkan anda satu group dengan international students ni, memang Bahasa English yang menjadi bahasa perantaraan. Itulah pentingnya EPT. Itulah pentingnya kelas English. Oh, setakat ni belum bercakap menggunakan Bahasa Arab. Hmm, macam mana ye kalau kena cakap Bahasa Arab dengan students Arab? Huhu.. Suasana dalam kelas pula, kena pandai2 bawa dirilah. Yang tua dihormati dan yang muda disayangi. Hehe.. Sebenarnya nak cakap, satu kelas xmungkn akan ada every students sebaya.. Mesti ada je seniors. Dalam satu kelas tu, boleh ada matrik number from 08xxxxx-12xxxxxxx. Xmacam CFS yang kebanyakannya rakan sebaya. Sebab jadual kita yang buat sendiri, so kita booleh pilih group sesuka hati kita je.. Korang pun dah ada pengalaman kan :-P

Apa Lagi? Rules and Regulation.. UIA is UIA. Undang2 tetap samalah.. pukul 12 malam gate mahallah tutup. Make sure balik before that. Pukul 9.30 malam lelaki xboleh masuk mahallah perempuan. Mahallah Safiyyahlah, mahallah lain, no idea. Tapi, sama jelah kot. No jeans pergi ke kelas. Selipar pun xboleh. And lelaki, kalau nak pakai t-shirt, mesti berkolar. Langgar undang2, samanlah jawabnya. Kereta pula, 3rd-4th year baru boleh bawa. 1st year memang xdibenarkan. Motor, boleh. Pakai topi keledar. Jaga keselamatan diri..

Baiklah, sampai sini sahajalah cerita saya. Kawan2, selamat berta'aruf week. Kuatkan mental and physical. Haha.. Semoga kita berjumpa 3 February 2013. InsyaALLAH. Buat adik2 dan rakan2 yang akan Degree bulan 9 2014, study rajin2... Semoga kita berjumpa lagi..

[Gambar: Ta'aruf Week]




2 comments:

avrilhaily93 said...

haha.. awal2 aku pakai kolar shirt, nnti nak try rr buat2 gangster pkai t-shirt xde collar.. terimas aiisyah update!

hainom OKje said...

OKje dah lama meninggalkan zaman ni aisyah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...